Gefinancierde rechtsbijstand voor de niet-aangehouden minderjarige verdachte

Niet- aangehouden minderjarige verdachten hebben recht op gratis bijstand van een gespecialiseerd jeugd- en strafrechtadvocaat.

Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam. In feite oordeelt de rechtbank dat de overheid jarenlang in strijd met de Europese richtlijn handelde door uitsluitend aangehouden minderjarigen te voorzien van rechtsbijstand. Er is onterecht onderscheid gemaakt tussen de niet-aangehouden minderjarige verdachte en de aangehouden minderjarige verdachte. Dat moet dus anders! Verklaringen van jeugdigen afgelegd bij de politie zonder dat goede, gratis rechtsbijstand is geregeld kunnen daarom onder omstandigheden niet worden gebruikt als bewijsmiddel.
Het onterecht onjuist implementeren van de Europese richtlijn in verband met de bescherming van de minderjarige verdachten is wederom een ernstige misser van het ministerie van Justitie en Veiligheid en mag de minister voor Rechtsbescherming worden aangerekend. De volledige uitspraak leest u hier.

Minderjarigen plegen steeds zwaardere delicten, meldt het CBS. Ook hierom is het belang van rechtsbijstand van de niet aangehouden minderjarige verdachte groot. Zie hierover ook de artikelen van de Telegraaf en de NOS.

Reinier Feiner was te horen op NPO Radio 1 in het nieuwsprogramma De Nieuws BV. Hier gaf hij uitleg over het oordeel van de Amsterdamse rechtbank en vertelde over het belang van rechtsbescherming voor jeugdigen. Het hele fragment kunt u luisteren op de website van NPO Radio 1.

Wordt uw zoon of dochter opgeroepen voor verhoor? Neem contact op met FeinerIwema Advocaten!