In het asielzoekerscentrum in Ter Apel bevinden zich op dit moment zo’n 350 kinderen zonder vader en/of moeder. Ongeveer vijftig van deze kinderen brengen hun nachten door op een stoel in de wachtruimte van de immigratiedienst IND. Er is officieel namelijk maar plek voor 55 alleenstaande kinderen. De kinderen krijgen eten en drinken en kunnen naar het toilet, maar er is geen douche. Ook krijgen ze geen begeleiding.
In juni dit jaar concludeerden de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al dat de rechten van kinderen in Nederlandse vluchtelingencentra werden geschonden. Bovendien zou hun veiligheid in het geding zijn. Ook hulpverleners ter plekke maken zich zorgen over het welzijn van de kinderen. Alleenstaande minderjarigen zijn de meest kwetsbare groep kinderen. Normaliter worden zij op een aparte plek op het terrein opgevangen, waarna zij binnen zes dagen worden ondergebracht op opvangplekken speciaal voor jongeren door heel Nederland. Die plekken zitten vol.
Volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer is de problematiek bekend bij alle instanties, maar niemand doet volgens haar iets. Ze vindt dat het verblijf in Ter Apel moet worden teruggebracht naar de wettelijke termijn van zes dagen. Als dat niet lukt moet de opvang in Ter Apel volgens haar worden uitgebreid met dagbesteding, scholing en hulpverlening. Deze kinderen hebben aandacht en contact nodig, zegt ze. ‘Ze komen uit een situatie van acute stress. Vervolgens stel je ze bloot aan totale verwaarlozing. Wat denk je dat er dan gebeurt? Je verergert hun problemen. Daar is de overheid verantwoordelijk voor’, aldus de Kinderombudsman in NRC.
Artikel 10 van Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind verplicht staten om met ‘welwillendheid, menselijkheid en spoed’ zaken van vluchtelingenkinderen te behandelen. Dit gebeurt nu niet waardoor de rechten van deze vluchtelingenkinderen worden geschonden. FeinerIwema Advocaten sluit zich daarom aan bij de uitspraken van de Kinderombudsman.
Bron: NRC 27 augustus 2022.