Onafhankelijk onderzoek naar uithuisplaatsing kinderen toeslagenouders tegengehouden

Een onafhankelijk onderzoek dat duidelijk moest maken of kinderen van toeslagenouders vanwege de ontstane schulden uit huis zijn geplaatst, wordt niet uitgevoerd. De Raad voor de Rechtspraak wil niet meewerken, omdat die zelf onderzoek wil doen.

De Rijksuniversiteit Groningen staat al sinds januari klaar om het onderzoek uit te voeren. Zij kunnen als universiteit toegang krijgen tot de gegevens van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Op basis daarvan kunnen digitale dossiers van uithuisplaatsingen worden onderzocht. De Raad is geen wetenschappelijke instantie en kan daarom geen toegang krijgen tot de gegevens van het CBS.

Toch vindt de Raad voor de Rechtspraak zelf onderzoek doen de enige optie. Een woordvoerder zei: “De Raad voor de Rechtspraak hecht eraan dit onderzoek onder eigen regie uit te voeren, zodat op basis van dossiers en rechterlijke beslissingen inzicht wordt verkregen. In ons staatsbestel hebben we met elkaar afgesproken dat rechters het werk van andere rechters controleren om zo de onafhankelijke positie van rechters te waarborgen. Dat hoort bij de staatsrechtelijke verhouding.”

FeinerIwema Advocaten zou het juist goed vinden als de wetenschap het onderzoek doet. Wij zijn voor onafhankelijk onderzoek, omdat je dan zeker weet dat eigen belangen geen rol kunnen spelen. Daarbij moet het onderzoek niet gaan om het zoeken van schuldigen, maar om mogelijkheden tot verbetering.

Bron: AD 31 augustus 2022.