“In de gesloten jeugdzorg nemen de problemen van jongeren in ernst toe. Gedragsproblemen gaan steeds vaker samen met ernstige, psychiatrische problematiek. Eerder maakte Nieuwsuur bekend dat het aantal suïcides in de jeugdhulp toeneemt: van tien zelfdodingen in 2014 naar negentien in 2017.
Het aantal mislukte pogingen is echter vele malen groter. Er is een groep jongeren op de gesloten afdelingen die elke week een poging waagt.
Het hele team was continu alert, vertelt ze. “Continue alertheid zuigt je leeg. Het is een uitputtingsslag.” Maar ook de andere kinderen waren voortdurend op hun hoede, merkte Dagmar. “Die kwamen dan tijdens het koken met een leeg potje aan en zeiden: gooi die maar elders weg want dan kan Linda er tenminste niet bij.”
Voordat jongeren op een gesloten jeugdzorgafdeling terechtkomen, hebben ze vaak al meerdere zorginstellingen van binnen gezien. Ze zijn als ‘hete aardappelen’ steeds doorgeschoven, vertelt Peer van der Helm, de Leidse lector residentiële jeugdzorg. Er moet iets veranderen, vindt hij.
Want het telkens weer doorverwijzen, geeft kinderen het gevoel dat niemand ze wil en kan behandelen. “Telkens worden ze in de steek gelaten. Het is de ene na de andere teleurstellende ervaring en dat verergert het gedrag.”
Bron: Nieuwsuur 13-01-2019. Het hele artikel is hier na te lezen.